Deel een elektrische auto!

Elektrische auto autodelen deelauto

Geld besparen met aandacht voor het milieu: voor automobilisten komen er steeds meer initiatieven om met een goed gevoel te blijven autorijden. Je kent vast het carpoolen, dat sinds de oliecrisis van de jaren zeventig zijn intrede in Nederland deed. In de periode daarna werd deze manier van reizen weer populair om het fileprobleem te verminderen.

De laatste jaren neemt het gezamenlijk gebruik van een auto steeds grotere vormen aan. Uit een enquête van de Natuur en Milieufederatie Utrecht blijkt dat de respondenten graag vaker vervoersmiddelen delen. Het is dus niet raar als je denkt, ik wil van mijn auto af en gebruik wilt gaan maken van de mogelijkheid om een auto te delen. Wil je daarbij echt milieuvriendelijk zijn? Kies dan voor een elektrische deelauto. Zo wordt het milieu op meerdere manieren gespaard. Door het delen van een auto zijn er uiteindelijk minder voertuigen nodig. De elektrische auto's die dan alsnog worden gebruikt, belasten het milieu een stuk minder dan de gebruikelijke benzine- of dieselwagens.

De opkomst van de elektrische deelauto's

Hoewel de elektrische deelauto nog niet in heel Nederland beschikbaar is, wint hij wel steeds meer terrein. Zo rijden er in Amsterdam al 300 elektrische Smarts van Car2go. Verder biedt de organisatie Elektrip uit het Gelderse Lochem ruim 25 elektrische deelauto's aan. Behalve Smarts zijn er ook ruimere e-cars voor vier personen beschikbaar, zoals de Renault Zoë en de Nissan Leaf. Ook bij onze zuiderburen heeft de elektrische deelauto zijn intrede gedaan, maar nog op beperkte schaal. In Vlaanderen worden er circa 1600 deelauto's aangeboden en daarvan zijn er slechts 60 elektrisch. Het Vlaamse Netwerk Autodelen.net pleit daarom voor subsidie voor huishoudens die een elektrische auto met andere families delen.

Een elektrische deelauto gebruiken

Het reserveren van een elektrische deelauto werkt eigenlijk hetzelfde als het gebruiken van een reguliere deelauto. Bij Elektrip kun je via een app eenvoudig checken of er een auto voor jou beschikbaar is en deze boeken. Ook Car2Go werkt via een online reserveringssysteem. Bij dit bedrijf kun je je elektrische deelauto overigens in een deel, voornamelijk de binnenstad, van Amsterdam ophalen en weer achterlaten. Zo hoef je geen kilometer extra te rijden: goed voor je budget én voor het milieu!

Wil je weten of er een deelauto in jouw buurt staat? Kijk dan op onze landelijke kaart!


Begin vandaag nog met autodelen!