Kosten van een eigen nieuwe auto

De kosten van het hebben van een eigen auto worden vaak onderschat. Het is vaak ook erg lastig om te bepalen wat de onderhoudskosten, brandstofkosten en afschrijving zullen zijn.


Overzicht kosten eigen nieuwe auto

Voor de berekening op deze site is uitgegaan van de gegevens van de ANWB. Ook op de site van de Consumentenbond kun je uitgebreide informatie over autokosten vinden. Hiervoor dien je echter wel lid te zijn van de Consumentenbond. Op de sites van de ANWB en Consumentenbond zijn de autokosten per autotype weergegeven. Voor onze berekening is gekeken naar de kosten van een nieuwe Peugeot 107 (kleine stadsauto) die voor een periode van 3 jaar in het bezit is en waarbij er 16000 km per jaar gereden wordt. De kosten van een tweedehandse auto kun je hier vinden.
Deze gegevens geven een indicatie van de kosten van een eigen auto. Een oudere auto zal minder afschrijving hebben, maar hogere onderhoudskosten en vaak ook minder zuinig zijn per kilometer. Verder is de Peugeot 107 een relatief kleine auto, een grotere auto zal duurder zijn in de verzekering, wegenbelasting en brandstof per kilometer.


Peugeot 107 ANWB
Vaste afschrijving 131
Verzekering 67
Wegenbelasting 19
Vaste onderhoudskosten 21,-
Totale vaste kosten 237
Variabele onderhoudskosten 30
Brandstofkosten 125
Variable afschrijving 33
Totale variabele kosten 188
Rente 9
Totale kosten 434

Overige kosten Tarieven
Parkeerkosten Afhankelijk van de situatie
Eigen risico 250,- (afhankelijk van de verzekering)

Begin vandaag nog met autodelen!