Kosten van een eigen tweedehandse auto

Veel mensen onderschatten de kosten van het hebben van een eigen auto. Het is vaak ook lastig om het precies te bepalen. Vooraf is moeilijk in te schatten hoeveel de onderhoudskosten en afschrijving zullen zijn.


Overzicht kosten eigen tweedehandse auto

Voor de berekening op deze site is uitgegaan van de gegevens van de ANWB. Ook op de site van de Consumentenbond staat uitgebreide informatie over de kosten van een auto. Hiervoor dien je wel lid te zijn van de Consumentenbond. Op de sites van de ANWB en Consumentenbond (autovergelijker) zijn de autokosten per autotype weergegeven. Voor onze berekening is gekeken naar de kosten van een 6 jaar oude Peugeot 107 (kleine stadsauto) die voor een periode van 3 jaar in het bezit is en waarbij er 16000 km per jaar gereden wordt.
Uiteraard geven deze gegevens een indicatie van de kosten van een eigen auto. Een oudere auto zal minder afschrijving hebben, maar hogere onderhoudskosten en vaak ook minder zuinig zijn per kilometer. Verder is de Peugeot 107 een relatief kleine auto, een grotere auto zal duurder zijn in de verzekering, wegenbelasting en brandstof per kilometer.


Peugeot 107 ANWB
Vaste afschrijving 41
Verzekering 59
Wegenbelasting 19
Vaste onderhoudskosten 21
Totale vaste kosten 140
Variabele onderhoudskosten 72
Brandstofkosten 140
Variable afschrijving 23
Totale variabele kosten 235
Rente 3
Totale kosten 378

Overige kosten Tarieven
Parkeerkosten Afhankelijk van de situatie
Eigen risico 250,- (afhankelijk van de verzekering)

Begin vandaag nog met autodelen!