Wat is het verschil tussen een auto delen en huren?

Responsive image

De term auto delen of deelauto zorgt bij veel mensen voor verwarring. Eigenlijk is een deelauto in de meeste gevallen gewoon een huurauto.

De term is vooral relevant voor particulieren die onderling in besloten kring een auto delen (en daarmee ook de kosten). Het is daarbij heel duidelijk met wie je de auto deelt en meestal maak je dan ook onderlinge afspraken voor langere tijd.

De “deelauto” wordt ook door commerciële organisaties als Greenwheels en Connectcar aangeboden. Hierbij is er nog wel het principe dat mensen uit een bepaalde buurt gebruik maken van de auto, maar het is niet meer besloten en er zijn geen (of nauwelijks) onderlinge afspraken tussen de gebruikers.

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen van auto delen met het huren van een auto bij de klassieke autoverhuurbedrijven zijn:

Bij peer to peer carsharing, waarbij particulieren via een platform (SnappCar of MyWheels) van elkaar een auto huren, zijn de auto’s niet direct online te reserveren. Bij deze aanbieders moet er een afspraak gemaakt worden met de eigenaar van de auto voor de sleuteloverdracht. Het verschil is dan dus dat je de auto huurt van een particulier.

Auto delen is eigenlijk een nieuwe manier van verhuur

Hoewel er door de termen dus wel bepaalde verschillen worden aangeduid is “auto delen” vooral een nieuwe toegankelijkere manier van huren waarbij je de auto niet hoeft op te halen bij het verhuurbedrijf. De deelauto's zijn 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar. Echter komt het er eigenlijk dus wel gewoon op neer dat je een auto huurt. Zeker als je een auto 'deelt' van een organisatie of particulier via een openbaar platform zou men ook gewoon kunnen spreken over het huren van een auto.

Je kunt, naar mijn mening, pas echt spreken over auto delen als mensen in besloten kring met elkaar besluiten om voor langere tijd samen gebruik te maken van een auto. Toch zal ik ook op deze site de term blijven gebruiken om vooral het verschil aan te duiden dat de auto’s bij je in de buurt staan en vaak gemakkelijk te huur zijn, ook voor kortere periodes.

Vond je dit artikel nuttig? En denk je dat anderen hier ook wat aan kunnen hebben? Dan zou het heel fijn zijn als je hem deelt! Bedankt!

Bekijk hier de kosten en de deelauto's die in je buurt staan!


Begin vandaag nog met autodelen!