De voor- en nadelen van de verschillende vormen van autodelen of huren?

Responsive image

Vroeger was het vrij simpel: of je had een auto of je had geen auto. Als je persé toch een auto nodig had dan kon je er wel een huren, maar echt gemakkelijk ging dat niet. Je moest immers (zonder auto!) naar het verhuurbedrijf.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om een auto te gebruiken. Naast het klassieke huren van een auto en er eentje kopen of leasen zijn er de verschillende vormen van auto delen, namelijk:

Deze termen maken het niet veel makkelijker. Ik zal hier helderheid in de chaos proberen te scheppen. Stap voor stap behandel ik de voor- en nadelen van de opties. Overigens refereren de termen deelauto, leenauto en buurtauto allemaal naar de bovenstaande vormen.

In dit artikel vergelijken we niet de locaties en kosten van de auto's. Dat kan hier!

Klassiek auto delen

Klassiek auto delen is de vorm waarbij een organisatie auto’s beheert op vaste parkeerplaatsen en deze verhuurt aan particulieren en bedrijven. In tegenstelling tot het ‘gewone’ auto huren staan de auto’s bij huurders in de buurt. Dit maakt het een stuk makkelijker om de auto te huren. Hierdoor zijn deze auto’s ook beter geschikt voor als je even snel voor een korte tijd een auto nodig hebt.

De auto kun je tot enkele minuten van te voren reserveren en openen met je mobiel of een pasje (vaak een ov-chipkaart). De sleutel zit in het dashboardkastje

Greenwheels, ConnectCar, MyWheels (deels) en Studentcar zijn in Nederland de aanbieders van het klassieke autodelen.

Voordelen

Nadelen

Peer to peer carsharing

Peer to peer autodelen

Peer-to-peer carsharing is de laatste jaren erg in opkomst en heeft veel aandacht gehad in de media wanneer er bericht werd over de deeleconomie. Het is vergelijkbaar met het klassieke autodelen, maar dan huren particulieren de auto’s van andere particulieren.

MyWheels, SnappCar en Wego zijn organisaties in Nederland die dit faciliteren. Zij zorgen voor de verzekering, de betaling en brengen vraag en aanbod bij elkaar. Hiervoor ontvangen zij uiteraard ook een vergoeding.

Voordelen

Nadelen

One way carsharing

One way carsharing is een vorm van auto delen (of auto huren) waarbij de auto niet op een vaste parkeerplek teruggebracht hoeft te worden. Bij alle andere vormen van auto delen moet dat wel en betaal je per uur totdat je de auto terug hebt gebracht. Bij one way carsharing hoeft dat dus niet en betaal je alleen voor de minuten dat je de auto daadwerkelijk gebruikt. Hiervoor moet je wel binnen een bepaald gebied blijven. Als je buiten dit gebied parkeert dan betaal je wel gewoon door net als bij het klassieke autodelen.

Het one way carsharing wordt in Nederland aangeboden door Car2go in Amsterdam en Witkar in Rotterdam. Car2go is een wereldwijd initiatief.

Voordelen

Nadelen

Particulier auto delen

Met particulier auto delen wordt de auto gebruikt door een beperkte groep mensen in besloten kring.

Voordelen

Nadelen

Airport carsharing

Dit is een bijzondere vorm van autodelen. Met airport carsharing verhuur je je auto op Schiphol terwijl je op reis bent. Hierdoor hoef je geen parkeerkosten te betalen en als je auto verhuurd wordt dan verdien je er zelfs nog extra aan.

Voordelen

Nadelen

Conclusie

Uiteindelijk hebben alle vormen voor- en nadelen. Iedereen zal zelf moeten beoordelen (of ervaren) wat goed werkt. Vaak kan het ook handig zijn om van meerdere vormen en aanbieders gebruik te maken.

Twee andere belangrijke aspecten zijn de kosten en of er een auto in de buurt staat. Hier vind je daar meer over!

Vond je dit artikel nuttig? Dan zou het heel fijn zijn als je hem deelt!


Begin vandaag nog met autodelen!