De meest gestelde vragen over autodelen.

Een deelauto (ook wel leenauto, buurtauto of autodelen genoemd) is een auto die je kunt gebruiken wanneer je hem nodig hebt. Je huurt de auto per uur en per gereden kilometer. De auto’s staan vaak in de buurt.
Je kunt een deelauto huren van particulieren (Snappcar en MyWheels) of van een organisatie (Greenwheels, Connectcar, Car2go, Studentcar en MyWheels).
Bij een organisatie kun je, nadat je lid bent geworden, de auto online reserveren, zelfs enkele minuten voor vertrek. Je opent de auto met je mobiel of met een pasje (bijvoorbeeld een OV-chipkaart). De sleutel ligt in het dashboardkastje van de auto.
Huur je van een particulier dan overleg je de huurtijden en het moment van de sleuteloverdracht met de particuliere verhuurder. Dit overleg verloopt via de platformen van MyWheels en Snappcar.
- Geen vaste kosten voor afschrijving, wegenbelasting en verzekering
- Geen gedoe meer met onderhoud, reiniging en parkeervergunning
- Vaak goedkoper dan het hebben van een eigen auto
- Vaak meerdere auto's op loopafstand en keuze uit verschillende type auto's
- Beter voor het milieu

Kortom, autodelen is op z'n minst het proberen waard!
Alleen Greenwheels heeft een minimale leeftijd van 24 jaar. Voor de andere aanbieders geldt vanaf 18 jaar.
Bij particuliere verhuurders, via MyWheels of Snappcar, regel je de sleuteloverdracht onderling. Bij organisaties open je de auto met een pasje (ov-chipkaart) of met je mobiel. De sleutel ligt dan in het dashboardkastje.
De kosten zijn opgebouwd uit de volgende tarieven:

- per uur of per minuut
- per kilometer
- benzinekosten per kilometer
- starttarief
- maandabonnement
- Eenmalige borg
- Eigen risico

Elke aanbieder heeft een variatie van bovenstaande elementen. Het doel van Ritjeweg is om deze kosten inzichtelijk te maken.

Maak op Ritjeweg snel en makkelijk een berekening van de kosten op basis van jouw rijgedrag! Zo zie je wanneer het goedkoper is om een deelauto te gebruiken of toch te kiezen voor een eigen auto.
Voor de berekeningen maken we gebruik van de gegevens op de websites van de verschillende aanbieders.

Voor de organisaties die deelauto's aanbieden staan deze prijzen vast. Voor de deelauto’s van de particuliere aanbieders kunnen de tarieven verschillen. Hierbij is er voor de berekening gekozen voor een gemiddelde aanbieder. Voor de uiteindelijk gekozen auto kan de berekening dus wel anders uitvallen.

De berekening van het hebben van een eigen auto is op basis van gegevens van de ANWB en de Consumentenbond. Deze gegevens verschillen enigszins en zijn daarom gemiddeld.
Een auto staat het grootste deel van de dag (zo'n 23 uur) stil. Een stilstaande auto neemt niet alleen een parkeerplaats in beslag, maar kost tevens geld. 90% van de autokosten bestaat uit vaste kosten, en de overige 10% zijn de variabele kosten van brandstof.

De filosofie achter deelautoconcepten is dat het economisch efficiënter en milieuvriendelijker is als men samen gebruik maakt van een auto.
Met behulp van de kaart op Ritjeweg vind je alle deelauto's in een handig overzicht. Zo zie je meteen welke deelauto's er in de buurt staan!
Nudge verbindt mensen en organisaties om initiatieven van onderaf te realiseren die zorgen voor een positieve en blijvende verandering in onze maatschappij. Nudge gelooft dat kennis en expertise meer waard zijn wanneer ze worden gedeeld, en zij faciliteren dit door hun platform en brede netwerk. Nudge over deelauto's.
De Consumentenbond heeft veel informatie over autodelen. Deze vind je hier.
Milieucentraal is erg positief over deelauto's. Hier lees je er meer over.
Het onafhankelijke kennisplatform CROW doet regelmatig uitgebreid onderzoek naar autodelen. Meer informatie kun je vinden via CROW-KpVV.

Begin vandaag nog met autodelen!