Wanneer is het delen of huren van een auto voordeliger dan een eigen auto?

Responsive image

Om antwoord te geven op deze vraag moeten we zowel de kosten van autodelen weten als de kosten van het hebben van een eigen auto. Deze kosten bespreken we hieronder.

De kosten van het delen (of huren)

Hier geef ik een overzicht van alle kosten. Er zijn verschillende vormen van autodelen, voor een uitleg hierover zie dit artikel.

Bij de meeste aanbieders van auto delen (of huren) is de opbouw van de kosten als volgt:

Per aanbieder zijn er wel duidelijke verschillen in de kosten. Ook kun je bij sommige aanbieders kiezen tussen verschillende abonnementen waardoor de prijzen wederom variëren.

Greenwheels heeft bijvoorbeeld wel maandelijkse abonnementskosten, terwijl Connectcar, MyWheels, SnappCar en Car2go dat niet hebben. Greenwheels heeft dan juist weer geen reserveringskosten en meestal geen inschrijvingskosten. Connectcar heeft dat bijvoorbeeld wel weer. Er zijn tevens verschillen in de kosten per uur, per kilometer en soms zijn er dagtarieven.

Begrijp je het nog?

Bij Ritjeweg.nl begrepen wij er in ieder geval niets meer van en dus zijn we er eens goed ingedoken. Uiteindelijk hebben we een rekenmodel gemaakt en die voor iedereen openbaar gemaakt. Hierdoor weet je direct wat het je per maand zou kosten.

Om de kosten te kunnen vergelijken zul je een inschatting moeten maken van de volgende zaken:

  1. Hoeveel uren heb je de auto nodig per rit?

  2. Hoeveel kilometer rijd je tijdens die rit in totaal?

  3. Hoeveel van dergelijke ritten rijd je per maand?

Op basis van deze drie vragen berekenen wij de maandelijkse kosten per aanbieder. In deze maandelijkse kosten zitten dus de onderlinge verschillen in de tarieven per maand, uur, kilometer, brandstof en reservering verwerkt.

Ontdek je maandelijkse kosten en de locaties van auto's hier en/of kijk naar de voorbeelden onderaan deze pagina.

De kosten van een eigen auto

De kosten van een eigen auto bestaan uit de volgende onderdelen:

Deze kosten verschillen afhankelijk van het type auto. Groot, klein, nieuw of tweedehands? In onze voorbeelden en in het rekenmodel maken wij de vergelijking met een nieuwe en tweedehandse Peugeot 107. Dit is een relatief kleine en betaalbare auto.

De kosten in de berekening zijn gebaseerd op gegevens van zowel de ANWB als de Consumentenbond. Zie voor meer informatie: kosten tweedehandse auto en kosten nieuwe auto.

Voorbeelden kosten autodelen (of huren) en eigen auto

We hebben in de onderstaande tabel enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet met daarbij de totaalprijs per aanbieder.

Aanbieder Rijgedrag
1x per maand (4 uur, 50 km) 2x per maand (eens in de 2 weken, 4 uur, 30 km) 4x per maand (eens per week, 4 uur, 20 km) 4x per maand (eens per week, 10 uur, 50 km) 8x per maand (twee keer per week, 10 uur, 80 km)
tweedehandse auto 158 159 163 186 270
nieuwe auto 216 218 221 240 310
MyWheels 26 41 71 162 354
Greenwheels 35 54 91 169 333
ConnectCar 24 39 67 149 366
SnappCar 29 53 100 196 423
Car2go 60 119 238 276 552

Heb je 1x in de maand een auto nodig voor bijvoorbeeld werk, sport of familiebezoek en huur je de auto voor 4 uur en rijd je in totaal 50 kilometer dan is het huren van een auto aanzienlijk goedkoper dan het gebruik van een eigen auto. De goedkoopste optie van auto delen is in dat geval Connectcar. Terwijl een tweedehandse auto al snel minimaal 158 euro per maand kost.

Deze voorbeelden geven je al een goed beeld van de kosten. Wil je meer weten? Ontdek dan hier wat voor jou de beste optie is!

Conclusie

Uiteindelijk is het sterk afhankelijk van je rijgedrag welke aanbieder het meest geschikt is. Wel is duidelijk dat bij een beperkt gebruik van je auto, het huren van een auto financieel erg aantrekkelijk kan zijn. Daarnaast spelen natuurlijk ook andere zaken een rol zoals beschikbaarheid en gemak van een auto in de buurt. Kijk hier of er een auto in de buurt staat!

Vond je dit artikel nuttig? En denk je dat anderen hier ook wat aan kunnen hebben? Dan zou het heel fijn zijn als je hem deelt! Bedankt!


Begin vandaag nog met autodelen!